В Ізмаїлі демонтували пам'ятник російському генералу Сергію Тучкову

11:46 13.06.2024

В Ізмаїлі 11 червня демонтували пам'ятник російському генералу Сергію Тучкову. Роботи із демонтажу провели спеціалісти комунальних служб міста за допомогою спеціальної техніки та підйомного крану. Російський генерал Тучков був першим градоначальником Ізмаїла. Пам’ятник йому був розташований у центрі міста. Рішення про демонтаж депутати ухвалили на сесії ще 10 квітня поточного року. Згідно з пояснювальною запискою до проєкту рішення, пам'ятник російському генералу і першому градоначальнику міста Сергію Тучкову підпадає під вимоги Закону України «Про засудження і заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».
Місцем тимчасового збереження монументу стане територія одного з комунальних підприємств міста. Там він перебуватиме доти, доки не вирішиться питання про його подальше місце знаходження. Поки що йому забезпечать належне зберігання, а після війни розглядатимуть варіант експонувати в одному з музеїв, зазначили в міськраді.
Відзначимо, пам’ятник Тучкову — другий монумент в Ізмаїлі, який демонтували відповідно до закону про декомунізацію. Першим був пам'ятник російському полководцю Олександру Суворову — його прибрали у грудні 2022 року. Окрім пам'ятників в Ізмаїлі перейменували ряд вулиць і провулків, демонтували меморіальні таблички, які пропагують російську імперську політику та замінили ряд дошок, написи на яких були зроблені російською мовою.